Łatwe, szybkie do wykonania. wymagają jedynie troszeczkę czekania na podrośnięcie. Można je zrobić z dowolnym owocem. Ja zrobiłam dwie partie: jedne z jabłka mi a drugie z gruszkami. Obydwie bułeczki są smaczne i polecam!
- Składniki:
 - 1/2 kg mąki pszennej
 - 100 ml; mleka
 - 200 ml wody
 - 10g drożdży suchych ( 1,5 paczki po 7 g w 1 szt)
 - 2 łyzki cukru
 - 1 łyżeczkę soli
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 1 łyżka miodu
 - 5-6 jabłek
 - szczypta cynamonu
 - 2 łyżki kaszy manny
 - 1 jajko
 
Wykonanie:
Mleko, wodę i drożdże wymieszać i lekko podgrzać do temp. 40 stopni C ( musi być tylko letnie). Wlać do miski  i do niej przesiać mąkę, dodać sól i miód oraz cukier waniliowy. Ręką wyrobić ciasto i odstawić je do podrośnięcia na 40 minut. W tym czasie obrać jabłka, pokroić miąższ na drobno i podprażyć je na suchej patelni kilka minut. Potem zasypać cukrem i wymieszać, a na końcu dodać kaszkę manną i wyłączyć palnik. Wystudzić nadzienie. Tak samo można  postępować z gruszkami.
ciasto pięknie nam podrosło, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy dowolny kształt ciasta. Ja lubię wałkować ciasto na kształt koła, potem dzielę na trójkąty i na każdy nakładam nadzienie, które zawijam jak rogaliki. Można to zrobić dowolnie wg uznania. Jeżeli chcesz mieć mniejsze bułeczki to podziel ciasto na dwie części i uzyskasz 16 szt bułeczek z koła.  Na blachach  kłaść bułeczki, zostawić je do podrośnięcia na 10 min, a potem ich wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Możesz posypać makiem, sezamem lub polukrować. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C na termoobiegu  przy dwóch dwóch blachach wstawionych na raz lub góra, dół  przy jednej blaszce na ok. 25 minut. Smacznego!

	

