Bardzo lubię dynię i staram się z niej ,,wyczarowywać” coraz to inne potrawy. Pilaw mnie zaciekawił w jednej z grup kulinarnych. Dodałam do niego mój ulubiony zielony groszek cukrowy, który zamroziłam i czekał na przetworzenie i dużo czosnku. Pilaw wyszedł smakowity i nie raz go sobie i najbliższym podam na stole. Polecam to smaczne, proste w wykonaniu i piękne dla oka żółciutko zielone danie.
- Składniki:
- 1 szkl. ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. prażonej dyni ( przepis w blogu)
- 1/2 szkl. mrożonego groszku
- 2,5 szkl. bulionu warzywnego lub mięsnego
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- po szczypcie: kurkumy i kolendry
- masło klarowane
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zeszklić na maśle klarowanym. Ryż wypłukać, odsączyć na sicie i dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Chwilę podsmażyć , zalać gorącym bulionem, dodać sól, pieprz i przyprawy. Przykryć i prażyć pod przykryciem ok. 15 min Osobno groszek zielony wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 5 min. Odcedzić i dodać do ryżu wraz z dynią. Pilaw wymieszać , posmakować i ewentualnie dosmaczyć. Posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!