Zupa biała

Pomysł na tą zupę podsunęła mi s. Faustyna. Zrobiłam ją troszeczkę ,, po swojemu” i wyszedł pyszny biały krem posypany prażonym słonecznikiem. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2-4 ziemniaki
  • 1 mały seler( bulwa)
  • 1 biała część pora
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka lub porcja rosołowa drobiowa
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • ulubione zioła( ja dałam suszony lubczyk i zieloną pietruszkę)
  • 2 liście laurowe
  • 1 mała śmietanka 30%
  • dodatkowo: ziarna słonecznika lub dyni

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić drobno i przesmażyć wraz z cebulą i czosnkiem na maśle. Zalać wodą i gotować z mięsem lub porcją rosołową do miękkości, dodać liść laurowy. Miękkie mięso i liść laurowy  wyjąć na bok, a warzywa w zupie zblendować na krem. Włożyć s powrotem mięso. Dosmaczyć ziołami, solą i pieprzem a na końcu wlać zaprawioną z gorącą zupą śmietankę. Całość dobrze wymieszać i wyłączyć. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Zupę wlać na talerze tak by na każdym była porcja mięsa i posypać uprażonymi ziarenkami słonecznika ( dyni). Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx