Jaja po koreańsku

Przepis na takie danie znalazłam w internecie, a ze należę do osób ciekawskich kulinarnie musiałam spróbować takie jaja zrobić. Można je jeść na śniadanie lub kolację z pieczywem. Jednak mi najlepiej smakuje nasza tradycyjna jajecznica. Dla taki8ch ciekawskich jak ja -podaję przepis. Spróbujcie czegoś innego, wręcz egzotycznego!Tylko do tego użyjcie dużego kubka i jeszcze większego garnka, bo jaja w trakcie gotowania powiększają swoją powierzchnię i rosną a potem o-padają. Smacznego!

  • Składniki:
  • 3 jaja
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

Jaja rozbełtać widelcem w kubku. Wlać do nich tyle wody ile objętościowo było jaj. Posypać do smaku solą, pieprzem i drobno pokrojonym szczypiorkiem ( ja miałam szczypior z cebuli).Wstawić kubek do garnka z wodą( na 3/4 jego wysokości). Przykryć pokrywką i od zagotowania wody , na małym ogniu jeszcze tak gotować ok. 20 min. Nie wolno w trakcie gotowania odkrywać pokrywki, bo jaja opadną! Podawać polane np. olejem sezamowym. Smacznego!

jaja po koreańsku

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx