To prosta babeczka z foremki keksowej wypełniona aromatycznym adwokatem i żurawiną. Bardzo łatwa w wykonaniu, długo zachowuje świeżość. Polecam!
- Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1/4 szkl. adwokata
- 1/4 szkl. oleju
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- garść namoczonej we wrzątku i odsączonej żurawiny
- cukier puder do posypania
Wykonanie: Do misy robota wbić jaja, dodać cukier puder i wymieszać, a potem pomału po kolei dokładać następne składniki ciągle mieszając. Wyłączyć, dosypać żurawinę i już łyżką wymieszać całość. W foremkę keksową wkładam papier do pieczenia i w to wlewam ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec w nim ciasto ok. 40-45 min. (do suchego patyczka). Wyłożyć na kratkę i przestudzonego adwokatka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!