Przepis od lat jest w naszej rodzinie i kiedy nikomu się nie chce piec, biegnie do skl;epu po suche wafle andruty i mleko w proszku. Resztę składników mamy w domu i tak w mgnieniu okiem powstają pyszne wafelki domowej roboty z kremem czekoladowym. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. wafli prostokątnych
- 250 ml mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2,5 szkl. mleka w proszku
- 1/2 szkl. mielonych orzechów( lub mogą być mielone migdały)
Wykonanie:
Mleko, pokrojone masło ,cukry i kakao rozgrzewam w rondelku do za wrzenia ciągle mieszając. Wyłączam i odstawiam do ostygnięcia, po czym wsypuję mleko w proszku i mielone orzechy i mieszam aż uzyskam gęsty krem. Rozsmarowuję go na blatach wafli równomiernie, układając jeden blat na drugim. Przykrywam uzyskany stosik papierem do pieczenia, obciążam deską i na to układam ciężki duży garnek lub słoje z zaprawionymi kompotami. Tak pozostawiam ok 1 godz. Zdejmuję ,, obciążenie” i kroję wafle w dowolne kwadraty, romby… Smacznego!