Zainteresowałam się tą zupą z uwagi na to , że zaciągana jest żółtkiem jaja kurzego i tartym serem. Ma delikatny smak, robi ją się szybko a do tego jej baza posłużyła mi do wykonanie drugiego dania: klopsów z indyka w sosie marchewkowym( patrz przepis w blogu). Polecam!
- Składniki:
- klopsiki z mięsa mielonego z indyka ( przepis w blogu)
- 1 żółtko
- 100 g sera żółtego mielonego plus kilka plastrów żółtego sera dla ozdoby na wierzch zupy
- włoszczyzna
- sól i pieprz
- po szczypce: suszonego tymianku, czosnku
- 1 mała śmietana 30%
- ugotowany makaron
- zielony koperek
- do ozdoby: pomidorek koktajlowy, sałata roszponka
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać i pokrojoną włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować do za wrzenia zupy. Wrzucić klopsiki, wszystko razem podgotować ok. pół godziny po czym wyjąć klopsiki( będą na drugie danie( przepis w blogu: klopsy z indyka w sosie marchewkowym) . Do tego dania tez odlać z garnka do szklanki wywar z tej zupy. Pozostały wywar z ugotowanymi warzywami zblendować . Osobno w kubku rozmieszać żółtko ze śmietaną i tartym serem oraz kilkoma łyżkami wywaru z gorącej zupy. Dodawać cienkim strumieniem ciągle mieszając i gotując na wolnym ogniu. Tak zaciągniętą zupę wyłączyć, posypać zielonym koperkiem . Na talerzu podawać z ugotowanym osobno makaronem. Można dodać po jednym klopsiku i dowolnie udekorować. Smacznego!
Uwaga!
Możesz zupę ugotować bez klopsów w wersji tylko warzywno-serowej.