Łatwe, proste do wykonania danie obiadowe lub kolacyjne. Dowolność warzyw indywidualna, wkładasz to co akurat masz na półce lub w lodówce. Danie zawsze wyjdzie ciekawe w smaku a podkręcone ulubionymi przyprawami wszystkim zasmakuje. Polecam!
- Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli białej
- 1 garść mrożonych warzyw( ja miałam paseczki włoszczyzny)
- kilka różyczek kalafiora
- gotowany bób zielony
- 1,5 szkl. ugotowanego ryżu
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, curry wg uznania
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- garstka tartego żółtego sera
Wykonanie:
Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili do tego dodać warzywa mrożone i surowe ( kalafior podzieliłam na małe różyczki).chwilę wszystko przesmażyłam , dodałam ryż gotowany i przyprawy z solą i pieprzem. Wymieszałam , przesmażyłam ( jeżeli za gęste to dolać troszeczkę wody). Wyłączyć, na środek dodać gotowany bób i całość posypać tartym serem. Smacznego!
Bardzo fantastyczny sposób wykorzystania różnych warzyw i ryżu. Ja w dosyć podobny sposób robię ryż z warzywami, lecz nie dodaję serca, choć muszę przyznać, że ten dodatek mnie bardzo zaciekawił i również z miłą chęcią wypróbuję ryż z warzywami i serem. Ostatnio miałem dużo makaronu z poprzedniego obiadu (miałem rosół), więc postanowiłem wykorzystać go na zrobienie smażonego makaronu z warzywami na patelnię i boczkiem. Danie było przepyszne 😋👍🍽 Pozdrawiam Cię z całego serca, Patryk 🤗💝
Dziękuję, pana pomysł z boczkiem też jest smaczny. Pozdrawiam serdecznie 🙂