Naleśniki dla zapracowanych lub spóźnialskich, którym się zrobiło naleśniki, ale z uwagi na ich nieobecność należy im się je zasmażyć i przy okazji podgrzać na rozpuszczonym masełku. z podanych składników wychodzi 6 puchatych dużych na całą patelnię naleśników. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka zimnego
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
- 4 jaja ( 1 żółtko odłożyć do farszu)
- 2 łyżki cukru
- Składniki na farsz:
- 1 kostka twarogu półtłustego ok.200 g
- 1 żółtko już odłożone ze skł. na ciasto
- 1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka masła do podsmażenia
- cukier kryształ do smaku
- 1 cukier waniliowy
- 50 g rodzynek wcześniej przelanych wrzątkiem i odcedzonych na sicie
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami. Jaja rozbełtać widelcem i połączyć z mąką, mlekiem i wodą mineralną za pomocą trzepaczki tak by nie było grudek. Odstawić na pół godziny.
Wykonanie farszu:
Składniki farszu wymieszać ze sobą, na końcu dodając rodzynki.
Na lekko posmarowanej olejem rozgrzanej patelni smażyć obustronnie naleśniki. Nakładać na nie farsz i zwijać dowolnie.
Zapracowanym albo spóźnialskim rozpuścić na patelni masełko i na nim podgrzać jednocześnie rumieniąc naleśniki. Smacznego!