Zasmażane na masełku naleśniki z twarogiem i rodzynkami

Naleśniki dla zapracowanych lub  spóźnialskich, którym się zrobiło naleśniki, ale z uwagi na ich nieobecność należy im się je zasmażyć  i przy okazji podgrzać na rozpuszczonym masełku. z podanych składników wychodzi 6 puchatych dużych na całą patelnię naleśników. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka zimnego
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 4 jaja ( 1 żółtko odłożyć do farszu)
  • 2 łyżki cukru
  • Składniki na farsz:
  • 1 kostka twarogu półtłustego ok.200 g
  • 1 żółtko już odłożone ze skł. na ciasto
  • 1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka masła do podsmażenia
  • cukier kryształ do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g rodzynek wcześniej przelanych wrzątkiem i odcedzonych na sicie

Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami. Jaja rozbełtać widelcem i połączyć z mąką, mlekiem i wodą mineralną za pomocą trzepaczki tak by nie było grudek. Odstawić na pół godziny.
Wykonanie farszu:
Składniki farszu wymieszać ze sobą,  na końcu dodając rodzynki.

Na lekko posmarowanej olejem rozgrzanej patelni smażyć obustronnie naleśniki. Nakładać na nie farsz i zwijać dowolnie.
Zapracowanym albo spóźnialskim rozpuścić na patelni masełko i na nim podgrzać jednocześnie rumieniąc naleśniki. Smacznego!

zasmażane na masełku nale4śniki z twarogu i rodzynkami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx