Na jednym z filmików z kuchnią z Azerbejdżanu gospodyni domowa wykonywała taki oto napój. A, że przez zaistniałą suszę na działce mam mnóstwo małych truskawek więc postanowiłam go zrobić i się tym przepisem z Wami kochani podzielić. Nie znałam dokładnie proporcji więc jak to się mówi, robimy na smak i własne wyczucie. Spróbujcie!
- Składniki:
- truskawki ( na próbę zrobiłam w litrowych dwóch butelkach)
- garść świeżej mięty
- 1 cytryna
- 3/4 szkl. cukru
- troszeczkę wody do jego rozpuszczenia
- wrząca woda do zalania wsadu w butelkach
Wykonanie:
Truskawki odszypułkować, przepłukać na sicie i włożyć do butelek ok 1/2 wysokości. Na to włożyć pokrojoną w plastry wyparzoną i wyszorowaną cytrynę i przepłukane gałązki świeżej mięty.
W rondelku rozpuścić cukier z małą ilością wody tak by powstał gęsty syrop cukrowy. Wlać go do butelek i zalać zawartość butelek wrzącą wodą. Zakręcić, przykryć kocem ( sucha pasteryzacja) i napój gotowy. Najlepszy jest już na drugi dzień kiedy smaki się przegryzą. Wlewamy do szklanek odrobinę napoju i zalewamy go zimną wodą mineralną lub wodą z lodem. Smacznego!