Dżem agrestowy z winem

Lubię dżem agrestowy z uwagi na jego słodko, cierpkio-kwaśny smak , który przynosi nam orzeźwienie i gasi pragnienie. A, że agrest wypędza z nas wszelkie stany zapalne  i wzmacnia żołądek to od czasu do czasu powinniśmy go zjeść. Dzisiaj proponuję dżem z czerwonego mocno dojrzałego agrestu do którego dla wzmocnienia jego smaku dodałam odrobinę czerwonego wina, miodu i soku z cytryny. Polecam zrobić sobie parę takich słoików.
Jeżeli masz tylko zielony agrest to dodaj do niego białe wino, tez będzie dobry.
Dżemem smaruję chleb, rogale, spody pod tort, świetnie nadaje się na ciasto o nazwie pleśniak. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg dojrzałego czerwonego agrestu
  • 1/2 kg cukru lub płynny miód do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szkl. wina czerwonego

Wykonanie:
Agrest umyć, obciąć jego końcówki i ponakłuwać go igłą. Do naczynia z grubym dnem wlać wino i dodać owoce. Na małym ogniu je gotować do rozpadnięcia. Zbierać od czasu do czasu pianę i mieszać. Dodać sok z cytryny i na końcu miód do smaku. Wymieszać i jeszcze chwilę podgotować. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i obracamy do góry dnem.  Wystudzone i opisane przekładamy w chłodne miejsce. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx