W tym roku mam dużo agrestu na działce i kombinowałam co z niego zrobić oprócz zapraw. Teraz w te upalne dni znalazłam przepisy na kwaskowe zupy z agrestu. Oto jeden z nich. Pyszna zupka nie tylko chłodzi lecz i gasi pragnienie. Polecam!
- Składniki:
- 2-3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ogórek surowy
- 2-3 ziemniaki
- 1 szkl. agrestu
- 1l bulionu lub wody
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Agrest umyć, odciąć jego końcówki . ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórek obrać i pokroić w plastry. Na maśle zeszklić cebulę, dodać do niej ziemniaki i plastry ogórka. Potem dodać agrest i całość zalać wodą lub bulionem. Zagotować do miękkości, dodać sól i pieprz do smaku. Gotową zupę nalewać na talerze. Smakuje zarówno na zimno jak i ciepła. Smacznego!