Ucierane ciasto z sezonowymi owocami i twarogiem

Smaczne, wilgotne w letnie dni do kawki. Mało roboty a efekt- zobaczcie sami! Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Składniki na masę twarogową:
  • 400 g zmielonego lub przeciśniętego przez praskę twarogu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy do smaku
  • Dodatkowo:
  • owoce sezonowe( ja dałam borówki amerykańskie, maliny, truskawki)
  • Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny

Wykonanie ciasta:
Jaja ubić z cukrem do białości. Zmniejszając obroty robota stopniowo dodawać olej i śmietanę i aromat waniliowy. Osobno przesiać mąki i proszek do pieczenia. dodawać stopniowo składniki suche do mokrych. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wykonanie masy twarogowej:
Składniki masy wymieszać ze sobą. Włożyć do rękawa piekarniczego z końcówką gwiazdki i wycisnąć w kilku miejscach na cieście.
Owoce przepłukać, obrac i ułożyć na cieście. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C i piec ok. 55 min ( do suchego patyczka). Wyłożyć na kratce i polukrować lukrem cytrynowym robiąc na cieście esy floresy.
Lukier ( wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny tak by był gęsty lukier). Smacznego!

ciasto z owocami lata i twarogiem

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx