W lipcu rozpoczął się sezon na jagody. Proponuję zrobić smaczne i łatwe knedle z tymi leśnymi owocami. Polecam!
- Składniki na nadzienie:
- 1 szkl. jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
- Składniki na ciasto:
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego obiadu byle by po ugotowaniu od razu przeciśnięte przez praskę)
- 1 jajo
- 1 łyżka miękkiego masła
- ok. 1,5 szkl. maki pszennej ( zależy ile ziemniaki zabiorą nam mąki)
Wykonanie nadzienia:
Jagody przepłukać, odcedzić na sicie, wybrać liście i łodyżki. Do smaku wymieszać z cukrem i dodać mąkę ziemniaczaną.
Wykonanie ciasta:
wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać i zwilżonymi rękoma odrywać kawałki ciasta, potem je spłaszczać na dłoni i kłaść na środek nadzienie jagodowe. Zlepić kulkę. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok 5 min od wypłynięcia. Podawać z kleksem gęstej śmietany i jagodami. Smacznego!