Ciasto z pomidorów

Aromatyczne, wilgotne, pachnące słońcem wegańskie ciasto pomidorowe. Przepis pochodzi z gazety kurier tv. Zrobiłam i zajadał się nim nawet mój mąż, który jak to mawia ,,nowości nie jada”.

 

  • Składniki:
  • 1 szkl. pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru lub mniej
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu lub mniej
  • 1 łyżeczka imbiru świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać szklankę pokrojonych pomidorów z puszki. Zmiksować, dodać pokrojonego banana, olej ,cukier i starty imbir. Zmiksować na jednolita masę.
W dużej misce wymieszać ze sobą składniki suche: mąkę, proszek, sodę, cynamon.  dodać do tego zmiksowaną masę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Piec ok 40-50 min do suchego patyczka, ciasto ma złoty kolor. Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx