Cukinii w tym roku pod dostatkiem, więc postanowiłam zrobić marynowaną w słoje na zimę. Tak mi zasmakowała, że tylko udało mi się za pasteryzować 2 słoiki a reszta została od razu zjedzona. Także na pewno powtórzę ten przepis już w zwiększonej ilości składników. Polecam, palce lizać!
- Składniki na 2-3 słoików 3/4 l:
- 1/2 kg cukinii
- 1,5 łyżeczki soli
- 70 g oleju
- 2 łyżki octu 10%
- 2 łyżki miodu
- 5 ząbków czosnku
- mielony pieprz czarny
- natka pietruszki na wierzch każdego słoika
Wykonanie:
Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno kroimy. Ocet, olej i sól przegotowujemy i gorącą zalewą zalewamy cukinię z czosnkiem. Dodajemy miód, pieprz i mieszamy. Odstawiamy na 3 godziny aby smaki się przegryzły. Potem ciasno warzywa upychamy do słoi, na wierzch kładziemy natkę pietruszki z zalewamy powstałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy od wrzenia 15 minut. Smacznego!