Potrawka drobiowa z ziemniakami i fasolką szparagową

Danie obiadowe lub na obiado- kolację dla zabieganych. Zrobione w czasie, w którym gotują się ziemniaki i fasolka szparagowa. Przedtem np. wieczorem pokrój na paseczki mięso i je zamarynuj. Smacznie, szybko , niedrogo, danie , które zadowoli małych i dużych. Polecam!

  • Składniki:
  • pół kg filetów z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 4  łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szkl. śmietany 12%
  • 1 szkl. wody
  • garść lubczyku lub natki pietruszki

Wykonanie:
filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć z nich błonki i pokroić w paseczki. Przyprószyć przyprawą do drobiu, solą i pieprzem i skropić 1 łyżką oleju. Wymieszać , odstawić do lodówki.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć na niej do rumianego koloru fileta z kurczaka. Odłożyć na bok. Dodać 1 łyżkę masła i pozostały olej i na tym zeszklić cebulę z czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny, dolać wodę i śmietanę oraz startą gałkę muszkatołową i siekany lubczyk lub natkę pietruszki. do całości włożyć podsmażone filety z kurczaka i całość dusić pod przykryciem ok.20 min. {Posmakować, ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem.
Podawać z gotowanymi  ziemniakami i ugotowaną fasolką szparagową. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx