Danie obiadowe lub na obiado- kolację dla zabieganych. Zrobione w czasie, w którym gotują się ziemniaki i fasolka szparagowa. Przedtem np. wieczorem pokrój na paseczki mięso i je zamarynuj. Smacznie, szybko , niedrogo, danie , które zadowoli małych i dużych. Polecam!
- Składniki:
- pół kg filetów z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 szkl. śmietany 12%
- 1 szkl. wody
- garść lubczyku lub natki pietruszki
Wykonanie:
filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyciąć z nich błonki i pokroić w paseczki. Przyprószyć przyprawą do drobiu, solą i pieprzem i skropić 1 łyżką oleju. Wymieszać , odstawić do lodówki.
Cebulę i czosnek drobno pokroić. na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z 2 łyżkami oleju. Przesmażyć na niej do rumianego koloru fileta z kurczaka. Odłożyć na bok. Dodać 1 łyżkę masła i pozostały olej i na tym zeszklić cebulę z czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny, dolać wodę i śmietanę oraz startą gałkę muszkatołową i siekany lubczyk lub natkę pietruszki. do całości włożyć podsmażone filety z kurczaka i całość dusić pod przykryciem ok.20 min. {Posmakować, ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i ugotowaną fasolką szparagową. Smacznego!