Przepis z internetu. Zrobiłam takie pomidorki, ponieważ za dużo mi urosło na krzakach małych i średnich pomidorów. Przepis wydawał mi się ciekawy. W sezonie zimowym wykorzystam takie pomidorki na zupę, sosy czy na sałatki. Polecam!
- Składniki na 1 kg pomidorków:
- zalewa:
- 120 ml octu 10%
- 75 g cukru
- 1 łyżka soli
- 1 l wody
- do słoi:
- ząbki czosnku
- gorczyca biała
- liście laurowe
- 2-3 baldachimy kopru
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- po 1 łyżce oleju
Wykonanie:
Wodę, ocet, sól i cukier zagotować i wystudzić. Pomidorki umyć i osuszyć na sicie. Na dno każdego słoika włożyć: baldachim kopru. po płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe, po5 ziaren czarnego pieprzu. Na to pomidorki. Wszystko zalać ostudzoną zalewą zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca. Na wierzchu każdego słoja wlewamy po łyżeczce oleju. Zakręcamy i wstawiamy do pasteryzowania od zagotowania ok.10 min. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!