Pomidory na zimę w słojach

Przepis z internetu. Zrobiłam takie pomidorki, ponieważ za dużo mi urosło na krzakach małych i średnich pomidorów. Przepis wydawał mi się ciekawy. W sezonie zimowym wykorzystam takie pomidorki na zupę, sosy czy na sałatki. Polecam!

  • Składniki na 1 kg pomidorków:
  • zalewa:
  • 120 ml octu 10%
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 l wody
  • do słoi:
  •  ząbki czosnku
  •  gorczyca biała
  • liście  laurowe
  • 2-3 baldachimy kopru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • po 1 łyżce oleju

Wykonanie:
Wodę, ocet, sól i cukier zagotować i wystudzić. Pomidorki umyć i osuszyć na sicie. Na dno każdego słoika włożyć: baldachim kopru. po płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe, po5 ziaren czarnego pieprzu. Na to pomidorki. Wszystko zalać ostudzoną zalewą zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca. Na wierzchu każdego słoja wlewamy po łyżeczce oleju. Zakręcamy i wstawiamy do pasteryzowania od zagotowania ok.10 min. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Smacznego!

pomidorki na zimę w słoje
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx