Miałam ok 1 kg mięsa mielonego i kombinowałam co z niego zrobić. Nie chciałam pospolitych klopsów ani pulpecików więc postanowiłam zrobić mielone jak zrazy nadziewane plasterkiem szynki, kawałkiem cebulki, ogórka konserwowanego i papryki czerwonej. a oto przepis na to danie. Polecam!
- Składniki:
- ok.1 kg mięsa mielonego ( najlepiej mieszanego wielogatunkowego)
- 2 jaja
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/4 szkl .mleka
- pół słoiczka musztardy sarepskiej lub innej
- 2 ogórki konserwowe
- 1 duża papryka czerwona
- 1 cebula
- 100 g szynki konserwowej lub plasterków boczku wędzonego
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- po 1 łyżeczce: majeranku i ostrej mielonej papryki
- mąka do obtoczenia zrazików
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do mięsa wbić jaja, dodać bułkę tartą, wlać mleko i dodać sól, pieprz i przyprawy. Dobrze wymieszać i odstawić na bok. Tymczasem przygotować musztardę, szynkę lub boczek i pokroić w paseczki ogórki , paprykę i cebulę. Obok postawić talerz z mąką
Ręce namoczyć w wodzie i kłaść kawałek mięsa na dłoni, spłaszczyć go, nałożyć plaster szynki lub boczku, posmarować musztardą i na środku nałożyć po pasku: cebuli, ogórka i papryki. Skleić dokładnie na kształt zraza i obtoczyć go w mące. Tak zrobić pozostałe zrazy. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano przekręcając z każdej strony. Podlać wodą lub bulionem, dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Zrazy są już mięciutkie to ostrożnie je wyjąć i zagęścić powstały sos mąką zmieszaną ze śmietaną. Dosmaczać na koniec pieprzem i solą. Zrazy podawać z ziemniakami, kaszą , ryżem lub z pieczywem obficie polewając je sosem. Smacznego!