Przepis s. Faustyny. Pierś z piekarnika rozpada się w ustach a do tego obecność zapieczonych jabłuszek i żurawiny i pomarańczy podnosi jej walory smakowe. Polecam!
- Składniki:
- ok. 1 kg fileta z piersi indyka
- 100 g suszonej żurawiny
- 2-3 jabłka
- 1/2 pomarańczy
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta imbiru w proszku
- 3 zabki czosnku
- szczypta suszonego rozmarynu albo 3 gałązki
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju
Wykonanie marynaty:
Pomarańczę wyparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę .Dodać imbir, rozmaryn. ocet olej i miód oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i marynatą natrzeć umytą, osuszoną i pozbawioną błon pierś z indyka.
Przygotowanie do zapiekania:
Zamarynowaną pierś z indyka ( można w całości lub uprzednio pokrojoną na kawałki) przełożyć do naczynia do zapiekania. Naokoło ułożyć jabłka pokrojone w ósemki z wyciętymi gniazdami nasiennymi i żurawiną uprzednio i przelaną wrzątkiem i odsączoną na sicie. Wszystko podlać 1/3 szkl. wody i pod przykryciem zapiekać w 180 stopniach C ok 1 godz. Pod koniec zapiekania odkryć i przekręcić mięso na druga stronę. Smacznego!