Pierś indycza z jabłkami , żurawiną i pomarańczą

Przepis s. Faustyny. Pierś z piekarnika rozpada się w ustach a do tego obecność  zapieczonych jabłuszek i żurawiny i pomarańczy  podnosi jej walory smakowe. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 1 kg fileta z piersi indyka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2-3 jabłka
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta imbiru w proszku
  • 3 zabki czosnku
  • szczypta suszonego rozmarynu albo 3 gałązki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie marynaty:
Pomarańczę wyparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę .Dodać imbir, rozmaryn. ocet olej i miód oraz sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać i marynatą natrzeć umytą, osuszoną i pozbawioną błon pierś z indyka.
Przygotowanie do zapiekania:
Zamarynowaną pierś z indyka ( można w całości lub uprzednio pokrojoną na kawałki) przełożyć do naczynia do zapiekania. Naokoło ułożyć jabłka pokrojone w ósemki z wyciętymi gniazdami nasiennymi i żurawiną uprzednio i przelaną wrzątkiem i odsączoną na sicie. Wszystko podlać 1/3 szkl. wody i pod przykryciem zapiekać w 180 stopniach C ok 1 godz. Pod koniec zapiekania odkryć i przekręcić mięso na druga stronę. Smacznego!

indyk z jabłkami, żurawiną i pomarańczą
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx