Gulasz indyczy

Zrobiłam ten gulasz po obejrzeniu w tvn Style ,,Sztuka mięsa” w wykonaniu Tomasza Jakubiaka. Tak przekonująco i smacznie pokazuje i zachwala różne dania mięsne a przy okazji uczy jaka część mięsa do czego się nadaje, że postanowiłam zrobić to danie. A, że w lodówce miałam akurat filet z piersi indyka, więc jak znalazł miałam pomysł na obiad inny niż zawsze z tej części mięsa. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie tym bardziej, że marynuje i przyrządza się to danie w tym samym dniu.

  • Składniki:
  • 500 g piersi z indyka
  • marynata:
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • wg uznania: sól, pieprz, chili
  • składniki na sos:
  • 4 pomidory
  • 4 ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka sztuk orzechów włoskich
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • sól, pieprz, kolendra do smaku

Wykonanie:

Piersi z indyka pozbawić błonek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dowolnej wielkości kostkę.Składniki marynaty zmieszać ze sobą i nią porządnie natrzeć mięso. Odstawić na pół godziny. Następnie na suchej patelni podprażyć orzechy i je drobno pokroić. Na tej samej patelni skropionej olejem podsmażyć zamarynowane mięso. Dolać trochę wody i dusić do miękkości. W międzyczasie robimy sos. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki . Kroimy drobno i dokładamy do mięsa. Podobnie ogórki obieramy i drobną kostkę wrzucamy do mięsa. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do garnka z duszącym się mięsem. Dodajemy pokrojone orzechy, zmieszany w kubku jogurt z solą, pieprzem i kolendrą. Wlewamy do garnka cały czas mieszając. Gdy uzyskamy konsystencję gęstego sosu otaczającego kawałki mięsa możemy wyłączyć. Smakujemy i dosmaczamy ewentualnie solą i pieprzem.  Smacznego!         Podałam do gulaszu sałatkę z sałaty ( przepis w blogu).  Pan Tomasz proponował zrobić sałatkę z pomidorków cherry polanych oliwą, octem i miodem.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx