Zupa rozgrzewająca, łatwa w przygotowaniu, delikatna i aromatyczna. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg skrzydełek kurzych
- 1 włoszczyzna
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej lub perłowej
- 2 duże tarte ziemniaki do zagęszczenia zupy
- 1 liść kapusty ( białej, włoskiej, pekińskiej)-jaką macie
- garść suszonego lubczyku lub natka zielonej pietruszki
- 1-2 ząbków czosnku
- szczypta chili, soli i pieprzu
Wykonanie:
Skrzydełka opłukać, odciąć lotki i zalać je osoloną wodą. Gotować z pokrojonym liściem kapusty i obraną i drobno pokrojoną włoszczyzną oraz przepłukaną na sicie kaszą. Gotować do miękkości .W międzyczasie obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Dołożyć do gotującej się zupy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dosypanym lubczykiem, pieprzem i chili. Krupnik wyłączyć, posmakować iewentualnie jeszcze dodaj sól i pieprz. Można posypać natką pietruszki. Smacznego!