Rozgrzewająca zupa

Zupa może być daniem jednogarnkowym. Jest syta, rozgrzewa człowieka od środka i pyszna. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 porcja rosołowa lub mały filet z kurczaka
  • 1 włoszczyzna
  • 1 torebka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka gotowanej cieciorki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka tartego imbiru lub 1 łyżka suszonego
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz
  • 1 -2 jaja gotowane na twardo
  • szczypior z cebuli zielony
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała śmietana 30%

Wykonanie:
Ugotować w osolonej wodzie mięso lub porcję rosołową. Włoszczyznę , seler naciowy i czosnek obrać, drobno pokroić i włożyć do gotującej się zupy. Torebkę od ryżu rozerwać i suchy ryż wsypać do gotującej się zupy. pod koniec gotowania dodać odsączone z zalewy: cieciorkę i kukurydzę. Osobno w kubku rozmieszać śmietanę z mąką i przyprawami. Zahartować zupą i ją zagęścić zawartością kubka ciągle mieszając aby nie było grudek. Na końcu do smaku dodać sól i pieprz oraz zakwasić zupę sokiem wyciśniętym z cytryny. Można ją też zakwasić np. octem jabłkowym lub tzn. żywym octem. Porcjami nalewać na talerze, dodając połówkę gotowanego jaja i posypać szczypiorem z cebuli. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx