Roladki z karkówki jak zrazy

Dostałam piękną chudą karkówkę i postanowiłam zrobić z niej ,, karkówkowe zrazy”. W identyczny też sposób robię zrazy z wołowiny. Polecam!

  • Składniki:
  • ok 1 kg karkówki środkowej
  • sól i pieprz mielony
  • musztarda
  • słonina lub boczek wędzony( cienkie plasterki)
  • ogórki kiszone
  • cebula
  • grzyby marynowane
  • mąka do obtoczenia
  • smalec
  • 3-4 szt ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 4 kulki pieprzu
  • 2-3 grzyby suszone
  • śmietana 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
Mięso pokroić na cienkie płaty i rozbić . Posolić, dodać pieprz i każdy płat posmarować musztardą. Na pojedyncze płaty mięsa dać plaster słoniny lub boczku, plaster ogórka kiszonego, plaster cebuli, drobno pokrojone grzybki marynowane i zawinąć rolady. Obtoczyć je w mące a następnie przyrumienić na roztopionym smalcu z każdej strony. Wlać wrzącą wodę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Do całości pokruszyć suszone grzyby. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Wyciągnąć roladki na bok. Śmietanę wymieszać z mąką i zawartością gorącego sosu, wlać do garnka i gotować do chwili uzyskania odpowiedniej gęstości. Dosmaczyć solą i mielonym pieprzem.  Roladki wyłożyć na półmisek i do tego zaserwować sos w sosjerce lub położyć bezpośrednio na talerze i każdy sobie polewa mięso sosem wg uznanie. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx