Zupa ryżowa
Do zrobienia tej zupy zainspirował mnie przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa. A że ja lubię modyfikować przepisy to dodałam jeszcze do niego szczyptę: zielonego mielonego jęczmienia, imbiru i kurkumy. Wyszła smakowita zupa rozgrzewająca.
- Składniki:
- 3 skrzydełka od kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanka ryżu basmati
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
- po szczypcie: mielonego zielonego jęczmienia, imbiru i kurkumy
Wykonanie:
Skrzydełka myjemy i oczyszczamy. Przekładamy je do garnka z wodą. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Ryż opłukujemy w zimnej wodzie i wszystko przekładamy do gotujących się skrzydełek, wsypujemy pieprz ziołowy i gotujemy ok 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem mielonym i dodajemy po szczypcie mielonego zielonego jęczmienia, imbiru i kurkumy. Zupę można zabielić śmietaną i na końcu posypać natką pietruszki.
Smacznego 🙂