Obiad powstał z tzn. czyszczenia lodówki, a mianowicie miałam pół kostki twarogu, miseczkę ziemniaków ugotowanych z wczorajszego obiadu, 1 filet z kurczaka. Pomyślałam, że na obiad dla 3 osób tego fileta byłoby za mało, więc postanowiłam zrobić kluski leniwe i pokrojone cząstki tego fileta w sosie śmietanowym. Wszyscy się najedli i było smacznie. Polecam!
- Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
- 1/2 kostki twarogu półtłustego( może być inny)
- 3-4 ugotowane ziemniaki
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek mąki pszennej( ile ciasto zbierze+ do podsypania stolnicy)
- olej do smażenia
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Zamarynować mięso fileta pokrojonego na kawałki w przyprawie do kurczaka. soli i pieprzu. wymieszać i odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać olej , przesmażyć na nim cząstki zamarynowanego mięsa, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki i drobno pokrojony czosnek. chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli, podlać wodą i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem.
Tymczasem zrobić kluski leniwe:
Do miski przecieramy przez praskę ziemniaki i twaróg. Dodajemy jajko ,sól i pieprz do smaku. Dokładamy mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej by ciasto dobrze się formowało w wałki.( ja dałam 5 łyżek) .Wszystko zależy od twarogu i ziemniaków jakie dajemy na kluski. Uformowane wałeczki tniemy na kluski, które wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu wyciągamy je łyżką cedzakową na miskę. Tak gotujemy te kluski partiami .Miskę przykrywamy talerzem by nam nie ostygły kluski.
Mięso już mamy miękkie to zalewamy je śmietaną rozmieszaną z mąką i hartujemy gorącym płynem z mięsa. Wlewamy na patelnię, cały czas mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz gdy nam sos się zredukuje do odpowiedniej gęstości to go posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki lub zielonego koperku. Na talerz nakładamy kluski leniwe i polewamy je kawałkami kurczaka z sosem śmietanowym. Smacznego!