Burger drobiowy

Burger drobiowy

Burger drobiowy

 

Zdrowsza alternatywa dla burgerów z McDonalda. Uwaga!! Burger drobiowy jest bardzo sycący! Podane proporcje składników przeznaczone są dla dwóch osób, jeśli uznać to za danie obiadowe.

 

  • Składniki:
  • duża pierś z kurczaka
  • olej
  • 1 jajko
  • przyprawa do kurczaka
    (w tym przepisie użyłam przyprawę Vera Cruze złożoną z papryki, papryki wędzonej, cukru, cebuli, pieprzu czarnego i gorczycy)
  • 4 duże bułki
    (w tym przypadku były to największe dostępne bułki w piekarni – bułki poznańskie)
  • 2 pomidory
  • 1 sałata lodowa
  • 1 czerwona cebula
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 4 małe ząbki czosnku
  • śmietana
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 1 mała papryka ostra (składnik opcjonalny)

 

Wykonanie:
Pierś z kurczaka starannie myjemy i kroimy na 4 kawałki. Następnie zanurzamy kawałki w jajku i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Smażymy tak przyrządzonego kurczaka na patelni z dodatkiem oleju. Tymczasem przekrawamy bułki w pół, przyrządzamy sos czosnkowy (złożony z czosnku, jogurtu naturalnego, śmietany, pieprzu oraz soli), kroimy pomidory w plastry, cebulkę w piórka, paprykę drobno i sałatę dzielimy na płaty wielkości przekroju bułki. Gdy kurczak będzie gotowy osuszamy go od tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zarówno dolną, jak i górną część bułki smarujemy sosem czosnkowym. Kładziemy na spód sałatę, następnie plaster sera żółtego, kawałek kurczaka, cebulkę, pomidora, paprykę i jeszcze raz plaster sera żółtego. Przykrywamy drugą częścią bułki. Stworzy nam się piramidka. Delikatnie wszystko dociskamy, zmniejszając wysokość bułki (możemy przekuć bułkę dużą wykałaczką w celu utrzymania wszystkich składników w jednej pozycji). Tak przygotowane 4 burgery wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na 5-7 min do piekarnika na ok. 180 stopni C. Ser powinien się stopić, a bułka zrobić się chrupiąca.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx