Paszteciki z pieczarkami i jajem

Paszteciki mogą być do barszczu lub  mogą być smaczną  przekąską -jak kto woli. Polecam smaczne, chrupiące i pachnące pieczarkami oraz drożdżowym ciastem. Łatwe w wykonaniu.

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szkl. mąki ( ja dałam 1 szkl. orkiszowej i 1 szkl. mąki pszennej)
  • 12,5 dag  rozpuszczonej margaryny
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • czarnuszka, mak lub sezam do posypania pasztecików
  • Składniki na farsz:
  • 1 kg ugotowanych pieczarek
  • 2 ugotowane na twardo jaja
  • 7 dag masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Wykonanie ciasta:
Drożdże rozkruszyć w śmietanie, dodać rozpuszczoną margarynę i przesianą mąkę. Odstawić na pół godz. do wyrośnięcia. Podsypując mąkę wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż dłuższego końca nałożyć farsz i zwinąć wałek z zawiniętymi jego końcami do środka. Podzielić wałek na 5 cm paszteciki , które przekładamy na blachy. Tak samo postępujemy z 2 i 3 częścią ciasta. Paszteciki na blachach przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem paszteciki smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy np. czarnuszką. Wstawiamy do nagrzanego pieca do 180 stopni C   na       25 min.
Wykonanie farszu:
Ugotowane pieczarki odcedzamy na sitku z gazą i wykręcamy nadmiar wody. Jaja obieramy i razem z pieczarkami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na maśle. dodajemy do farszu. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Uwaga!

Wodę  po gotowaniu pieczarek  i nadmiar farszu od pasztecików wykorzystuję do zrobienia przepysznej zupy pieczarkowo-czosnkowo-serowej ( przepis w blogu).

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx