Pomidorowe flaczki z boczniaków

Przepis Ewy Wachowicz.  Bardzo dobra i rozgrzewająca zupa.  Polecam!

  • Składniki:
  • 4 marchwie
  • 2 pietruszki ( korzeń)
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg boczniaków
  • 1 kieliszek tokaju ( ja miałam własnej roboty wino czerwone winogronowe)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • natka zielonej pietruszki
  • bulion lub woda
  • garść makaronu nitki lub wstążki

Wykonanie:
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć je na maśle, potem dodać obrane i pokrojone na drobno: najpierw cebulę do zeszklenia a potem czosnek. Wlać wino i podgrzewać aż odparuje. Boczniaki oczyścić, delikatnie pokroić wzdłuż na paseczki ( flaczki) .Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, imbir oraz zawartość patelni oraz makaron surowy. Wszystko gotować do miękkości. Dodać przecier pomidorowy , sól i pieprz do smaku .Na końcu posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

pomidorowe flaczki z boczniaków z makaronem
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx