Przepis Ewy Wachowicz. Bardzo dobra i rozgrzewająca zupa. Polecam!
- Składniki:
- 4 marchwie
- 2 pietruszki ( korzeń)
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 kg boczniaków
- 1 kieliszek tokaju ( ja miałam własnej roboty wino czerwone winogronowe)
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- natka zielonej pietruszki
- bulion lub woda
- garść makaronu nitki lub wstążki
Wykonanie:
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przesmażyć je na maśle, potem dodać obrane i pokrojone na drobno: najpierw cebulę do zeszklenia a potem czosnek. Wlać wino i podgrzewać aż odparuje. Boczniaki oczyścić, delikatnie pokroić wzdłuż na paseczki ( flaczki) .Włożyć do garnka i zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, imbir oraz zawartość patelni oraz makaron surowy. Wszystko gotować do miękkości. Dodać przecier pomidorowy , sól i pieprz do smaku .Na końcu posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!