Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Smaczna i zdrowa sałatka do pracy, szkoły lub na kolację w domu. Awokado po umyciu należy przekroić wzdłuż na pół, okręcić jedną połówkę wokół pestki, a pestkę wyjąć za pomocą wbitego w nią ostrza noża. Następnie wydrążyć miąższ łyżeczką i natychmiast skropić go sokiem z cytryny lub limonki, bo ciemnieje bez pestki! Samo awokado ma mało wyrazisty, mdły lekko orzechowy smak, dlatego najlepsze jest połączone z innymi warzywami i dobrze przyprawione. Polecam sałatkę pełną smaku i zdrowia na talerzu!

 

  • Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 czerwona papryka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
    Na sos:
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:
Miąższ awokado rozdrobnić widelcem lub pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Paprykę umyć, pozbyć pestek i włókien. Pokroić na małe kawałki. Cebulę i ugotowane na twardo jajka i pomidory pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do miski. Przygotować sos: ząbki czosnku obrać i drobno pokroić, resztę składników połączyć ze sobą i czosnkiem. Dobrze wymieszać i dodać do pokrojonych warzyw z awokado. Wymieszać i gotowe.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx