Rogale drożdżowe z jabłkami

Wychodzą duże, mięciutkie rogale z pysznym kawałkiem jabłka w środku. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 1 jajo
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka letniego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • ok pół kg jabłek
  • 1 jajo do posmarowania rogalików

Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na grubsze części.
Do miski wbić jajo, rozbełtać je widelcem. Dodać 1 łyżkę cukru ,po pół szkl. mąki i mleka. Wymieszać, dodać pokruszone drożdże. Jeszcze raz wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia zaczynu na ok 15 min. Po tym czasie do miski wlać pozostałą ilość ciepłego mleka, dodać resztę mąki, oleju, aromat waniliowy lub cukier waniliowy, cukru i szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszać, potem lekko wyrobić ręką. Przykryć  ściereczką i do wyrośnięcia odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem ciasto przełożyć na lekko omąconą stolnicę, wyrobić, podzielić na 3 części. 2 odstawić na bok i przykryć ściereczką by nie wyschły. Z jednej części zrobić koło o gr. 4 mm i radełkiem wyciąć 8 trójkątów. na końcu szerszym każdego położyć kawałek jabłka, zawinąć w rogal i przełożyć na blachę do pieczenia. Tak samo postępujemy z 2 i 3 częścią odłożonego ciasta. Z tej ilości wyszły mi 2 blachy piekarnika. Rogaliki smaruję rozbełtanym jajem za pomocą pędzelka. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C termoobieg ( dwie blachy od razu) na ok. 20 min. Gotowe, można jeść takie lub je polać lukrem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx