Rolada pieczarkowa

Rolada pieczarkowa

Rolada pieczarkowa

 

Rolada pieczarkowa lub jak kto woli pasztet z pieczarek może być daniem obiadowym (polana dowolnym sosem w towarzystwie ziemniaków, kaszy bądź ryżu) lub położona na kanapce w towarzystwie zielonej sałaty i polana ketchupem. Wybór należy do Was.

 

  • Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 3 czerstwe bułki np kajzerki
  • 1 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej

 

Wykonanie:
Pieczarki umyć, obrać, przetrzeć na tarce o dużych oczkach i odparować na suchej patelni. Potem wlać troszeczkę oleju, je usmażyć i odłożyć do miski. Na tej samej patelni dolać troszeczkę oleju i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę. Dodać do pieczarek. Bułki namoczyć w mleku, a jak zmiękną to je odcisnąć i włożyć do miski z pieczarkami i cebulą. Dodać do smaku sól i pieprz.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do przestudzonej masy i wymieszać wszystko razem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do masy. Łyżką delikatnie wmieszać w masę białka. Przełożyć roladę – pasztet do aluminiowych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Mogą też być foremki keksowe ok. 2 sztuki. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. godzinę.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx