Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa – smaczna i zdrowa. Zachęcam do jej przygotowania!
- Składniki:
- 1 słoik selera konserwowanego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 słoik marchewki konserwowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 por (część zielona)
- majonez domowej roboty (Przepis na majonez)
- do dekoracji: szczypiorek lub rzeżuszka
Wykonanie:
Wszystko z puszek i ze słoików odsączyć na sicie osobno. Jajka obrać, wyjąć żółtka i je drobno posiekać. Osobno posiekać drobno białka. Por przelać wrzątkiem i drobno pokroić jego zieloną część.
Przygotować przezroczystą szklaną salaterkę i w niej warstwami układać:
-na dno majonez
-na to warstwę selera konserwowanego
-na to warstwę kukurydzy konserwowanej
-na to warstwę drobno pokrojonego ananasa konserwowanego
-na to warstwę majonezu
-na to warstwę marchwi konserwowej
-na to drobno krojony por
-na to tarte białko kurze
-na to warstwę majonezu
-na to warstwę tartego żółtka
-na końcu całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem lub rzeżuszką
Smacznego 🙂