Udało mi się kupić liofilizowany pyłek truskawkowy ze sklepu internetowego Zdrowo Posypane. Wykorzystałam go do serduszek walentynkowych. Wyszły pyszniutkie ciasteczka o maślano-truskawkowym smaku. Polecam!
- Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 op. pyłku truskawkowego ( można tez dać grysik truskawkowy)- pół paczuszki pyłku zostawić do dekoracji
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1 kostka zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- Dodatkowo do lukru:
- cukier puder ( ile zbierze sok z cytryny)
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Mąkę, 1,5 paczuszki pyłku truskawkowego, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski przez sito. Wymieszać, dodać jajo i żółtko, kawałki zimnego masła ,szczyptę soli i zagnieść ciasto formując je w kulę. Przełożyć do worka foliowego i na 1 godz. doo lodówki. Potem wyjąć, rozwałkować na gr 4 mm i wyciąć serduszka. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C 10 min. Wyjąć, wystudzić. W salaterce rozmieszać cukier puder z sokiem z cytryny uzyskując gęsty lukier. Za pomocą łyżeczki nałożyć go na ciasteczka a ich wierzch posypać pyłkiem truskawkowym. Czekać do jego zastygnięcia i gotowe. Smacznego!