Kruche serduszka z pyłkiem truskawkowym

Udało mi się kupić liofilizowany pyłek truskawkowy ze sklepu internetowego Zdrowo Posypane. Wykorzystałam go do serduszek walentynkowych. Wyszły pyszniutkie ciasteczka o maślano-truskawkowym smaku. Polecam!

  • Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 op. pyłku truskawkowego ( można tez dać grysik truskawkowy)- pół paczuszki pyłku zostawić do dekoracji
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 1 kostka zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • Dodatkowo do lukru:
  • cukier puder ( ile zbierze sok z cytryny)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Mąkę, 1,5 paczuszki pyłku truskawkowego, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski przez sito. Wymieszać, dodać jajo i żółtko, kawałki zimnego masła ,szczyptę soli i zagnieść ciasto formując je w kulę. Przełożyć do worka foliowego i na 1 godz. doo lodówki. Potem wyjąć, rozwałkować na gr 4 mm i wyciąć serduszka. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia  i piec w 180 stopniach C 10 min. Wyjąć, wystudzić. W salaterce rozmieszać cukier puder z sokiem z cytryny uzyskując gęsty lukier. Za pomocą łyżeczki nałożyć go na ciasteczka a ich wierzch posypać pyłkiem truskawkowym. Czekać do jego zastygnięcia i gotowe. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx