Miałam herbatniki, jabłka ,kremówkę i budyń. Wymyśliłam takie ciasto na szybko, bo bez pieczenia. Polecam!
- Składniki:
- ok.40 dag herbatników maślanych
- składniki na masę jabłeczną:
- 7 jabłek
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl. cukru
- 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- składniki na masę budyniową:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 25 dag masła
- składniki na masę śmietanową:
- 1 śmietana 30% 1 kartonik
- 1 śmietan fix
- 1 łyżka cukru pudru
- kakao do posypania
Wykonanie:
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy na jej dnie herbatniki. Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku gotujemy cukier i cukier waniliowy z wodą, gdy zawrze to wkładamy jabłka i dusimy je do lekkiego ich rozpadu. Odstawiamy garnek z ognia i wsypujemy do jabłek suche galaretki i ciągle mieszamy tak by nie było grudek i całość stworzyła masę jabłkową. taką masę jeszcze gorącą wlewamy na herbatniki i równo ją na nich rozkładamy. Na to nakładamy następną warstwę herbatników.
Masa budyniowa:
300 ml mleka zagotować z cukrem, a w pozostałą ilość mleka wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. Dobrze wymieszać by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przykryć folią by nie zrobił się kożuch i wystudzić. masło utrzeć na puch i stopniowo partiami do niego dodawać zimny budyń. Masę budyniową nałożyć na 2 warstwę herbatników, a na to nałożyć 3 warstwę herbatników i przystąpić do robienia masy śmietanowej:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ( ja miałam 300ml) utrzeć z cukrem pudrem i śmietan fix. Sztywną masę nakładać na ostatnią warstwę herbatników. Całość posypać ciemnym kakałem przez sitko. Ciasto ustawić w chłodnym miejscu albo w lodówce. najlepsze jest gdy masy stężeją a herbatniki zmiękną. Smacznego!