Pierś w szparagach

Wiosna to szparagi. Dzisiaj przepis inspirowany podyktowanym sposobem z ich wykorzystania siostry Faustyny. Nieco zmodyfikowany po mojemu. Wyszło pycha! Polecam!

  • Składniki:
  • 1p. zielonych szparagów
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2- 3 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. śmietanki 30 % lub 18 %
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki posiekanego zielonego koperku
  • 3/4 szkl. bulionu

Wykonanie:
Fileta umyć, oczyścić z błon i wysuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Obtoczyć kawałki mięsa w mące i strzepać jej nadmiar. Na rozgrzanym oleju przesmażyć obustronnie kurczaka. Odłożyć na bok. Na tą  samą patelnię wlać 3/4 szkl. bulionu i doprowadzić go do wrzenia. Wrzucić wcześniej umyte z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami i przepołowionymi łodygami szparagi. Główki  szparagów dajemy całe. Chwilę gotujemy, dodajemy do nich wcześniej przesmażone kawałki mięsa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dusimy do miękkości. Zalewamy resztą mąki wymieszaną ze śmietanką i kurkumą. Wlewamy do całości. Redukujemy ilość płynu aż do uzyskania gęstego sosu. Do smaku dodajemy jeszcze sól i pieprz. Całość posypujemy drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Podajemy z pieczywem bądź z ziemniakami, ryżem lub kaszą czy makaronem. Smacznego!

pierś w szparagach
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx