Duszony sznycel z karkówki w ziołach

Dzisiaj przepis na mało pracochłonną karkóweczkę, która znajdzie zawsze chętnego na solidny plaster tak upieczonego sznycla. Polecam!

  • Składniki:
  • 1kg karkówki
  • marynata:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2-3 łyżeczki ketchupu
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy po solidnej szczypce:
  • przyprawa kebab-gyros, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka, majeranek

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić na sznycle ok pół cm grubości. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Porządnie natrzeć tym mięso z każdej strony i wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie ułożyć na tackach aluminiowych i grillować ok. 5 min z każdej strony i gotowe.
Uwaga!
Jeżeli nie chcesz mieć karkówki z grilla to możesz ją upiec w piekarniku 190 stopni C  do miękkości mięsa.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx