Mięso drobiowe zapiekane na młodej kapuście

Bardzo lubimy jeść młodą kapustę z uwagi na to, że fajnie chrupie w ustach, ma niepowtarzalny smak i jest zdrowa. Dzisiaj proponuję danie obiadowo- kolacyjne z jej udziałem. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 główka mała młodej kapusty
  • 1/2 kg fileta drobiowego( może być z kurczaka lub indyka)
  • 2 jaja
  • 1 kubek jogurtu naturalnego lub kwaśna śmietana ok.80 g
  • 100 g sera żółtego tartego
  • sól i pieprz
  • słodka mielona papryka
  • czosnek granulowany
  • olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

Kapustę umyć i pokroić w poprzeczne krążki – plastry gr ok. 1 cm. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i na to ułożyć krążki kapusty. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podobnie pomidora.
Jaja rozbić do miseczki. Doda jogurt i 3/4 tartego żółtego sera.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wymieszać i przełożyć na plastry młodej kapusty. Na mięsie umieścić plasterki cebuli, na to plasterki pomidora i całość przyprószyć resztą sera tartego żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać ok. 50 min. Można podawać z ziemniakami, pieczywem . Wszystko posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx