Bardzo lubimy jeść młodą kapustę z uwagi na to, że fajnie chrupie w ustach, ma niepowtarzalny smak i jest zdrowa. Dzisiaj proponuję danie obiadowo- kolacyjne z jej udziałem. Polecam!
- Składniki:
- 1 główka mała młodej kapusty
- 1/2 kg fileta drobiowego( może być z kurczaka lub indyka)
- 2 jaja
- 1 kubek jogurtu naturalnego lub kwaśna śmietana ok.80 g
- 100 g sera żółtego tartego
- sól i pieprz
- słodka mielona papryka
- czosnek granulowany
- olej do posmarowania naczynia żaroodpornego
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
Kapustę umyć i pokroić w poprzeczne krążki – plastry gr ok. 1 cm. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i na to ułożyć krążki kapusty. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podobnie pomidora.
Jaja rozbić do miseczki. Doda jogurt i 3/4 tartego żółtego sera.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Posypać solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wymieszać i przełożyć na plastry młodej kapusty. Na mięsie umieścić plasterki cebuli, na to plasterki pomidora i całość przyprószyć resztą sera tartego żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać ok. 50 min. Można podawać z ziemniakami, pieczywem . Wszystko posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!