Łosoś ze szpinakiem w kremowym sosie

Dzisiaj proponuję proste i smaczne danie. Może ono być obiadem serwowanym z młodymi ziemniaczkami, kaszą, makaronem czy ryżem. A jeżeli chcesz taką rybkę zjeść na kolację to smakuje z pajdą chleba maczaną w sosie śmietanowo-szpinakowym. Polecam!

  • Składniki:
  • ok. 500g łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 op. szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 mały kubeczek śmietanki 30%
  • sól, pieprz , chili do smaku
  • garść zielonego koperku
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Łososia umyć, delikatnie oczyścić z łusek. Odciąć płetwy i ogon .Osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę podzielić na ok 5 cm dzwonka. Skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju usmażyć rybę obustronnie na rumiano i odłożyć na bok. Na tej samej patelni przyrumienić drobno pokrojony czosnek , dodać szpinak i dusić go do miękkości. Potem dołożyć obsmażoną rybę, zalać śmietaną, dodać do smaku przyprawy, sól i pieprz. Na końcu wrzucić przekrojone na pół pomidorki. Całość dusić ok 5 min. Wyłączyć, posypać drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx