Klopsy z młodej kapusty
Stragany aż się uginają od główek z młoda kapustą. Spróbuj zrobić z niej takie klopsy a’la gołąbki bez zawijania.
- Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 łyżka vegety domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
- 2 jaja
- 1 szklanka kaszy jaglanej albo pół szklanki kaszki manny i pół kaszki jaglanej suchej
- 1/2 kg mięsa mielonego
- olej do smażenia
Dodatkowe składniki do sosu: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- curry do smaku
- 1 mały kubek śmietany lub mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Poszatkować kapustę, wsypać do niej vegetę, sól, pieprz do smaku i odstawić by puściła sok. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, ewentualnie dosmaczyć i rękoma umoczonymi w wodzie formować kotleciki. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażyć kotleciki z każdej strony i ułożyć w brytfance pionowo. Zlewamy je gorącą przegotowaną wodą, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Po tym wyciągamy klopsy na talerz i z powstałego płynu robimy sos. Osobno w kubku mieszamy mąkę ze śmietaną lub mlekiem i curry, dolewamy gorący płyn i mieszając wlewamy zawartość kubka.Chwilę gotujemy do zagęszczenia sos. Dosmaczamy solą i pieprzem. Polewamy tym kotleciki.
Smacznego 🙂