Sok aroniowo-winogronowy

Robiłam już sok z aronii a teraz podpuszczona przez sąsiadkę jej pomysłem na sok aroniowo- winogronowy zrobiłam taki. Smak ma o wiele bardziej ciekawszy, winogrona dodały aronii niejako głębszy  i bogatszy smak. Spróbujcie i się przekonajcie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 2 garście liści aronii lub wiśni
  • 2 szkl. wody + 1 szkl. do drugiego garnka
  • 3 duże garście ok pół kg winogron ciemnych

Wykonanie:
Aronię razem z rozetami łodyg umyć, odcedzić a potem same kuleczki włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać umyte liście aronii lub wiśni i całość gotować 40 min. Wyłączyć i zostawić na noc.
Na drugi dzień odcedzić sok  do innego garnka, a do garnka w którym aronia była ugotowana i przez noc się moczyła włożyć odcedzone i odciśnięte owoce aronii oraz umyte i przed cedzone kulki winogron. Zalać wodą ( 1 szkl) i ponownie zagotować. Odcedzić jeszcze raz aronię z winogronami i powstały sok wlać do garnka z sokiem z aronii ( nocnym). Obydwa połączone soki aroniowo-winogronowe zasypać cukrem i dodać sok z 1 wyciśniętej cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gorący wlewać do butelek. Zakręcić i można pasteryzować na dwa sposoby:

1- w piekarniku 120 stopni C 15 min albo:
2- w garnku  od wrzenia 20 min.
Wyjąć, ostudzić i przełożyć w chłodne miejsce. Taki sok jest wspaniały do drinków, herbaty, jako napój z dodatkiem cytryny i mięty rozcieńczony wodą mineralną. Jeżeli sok podgotujesz dłużej można z niego zrobić syrop, którym można polać placki bananowe, omlety, naleśniki, jogurt czy ulubioną owsiankę. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx