Mielone w sosie porowo-cebulowo-szpinakowym

Zostało mi troszeczkę szpinaku z poprzedniego dnia przesmażonego z czosnkiem na masełku. Ilość za mała żeby serwować dla większej ilości osób. Więc połączyłam go z sosem porowo-cebulowym i wyszło pysznie. Polecam!

  • Składniki na mielone:
  • 500g mięsa mielonego dowolnego gatunku
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 1 bułka
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów
  • Składniki na sos:
  • 1 pora ( część biała)
  • 2 cebule
  • olej i masło do smażenia
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • Składnik dodatkowy:
  • przesmażony z czosnkiem szpinak ( ok pół salaterki)

Wykonanie kotletów:
Mięso mielone połączyć z jajem, przyprawami, umoczoną bułką w wodzie i wyciśniętą z niej. Dokładnie wymieszać tak by masa stała się kleista. Mokrymi rękoma formować kotlety i obtaczać je w mące. Obsmażyć na rumiano w roztopionym maśle ! łyżka) i odrobiną oleju. Odłożyć na bok.

Wykonanie sosu:
Na tej samej patelni na której robiliśmy mielone roztapiamy następną łyżkę masła z dodatkiem oleju. Szklimy na niej drobno pokrojony por z cebulą, dodajemy przygotowany wcześniej szpinak. Kładziemy na to kotlety , które odłożyliśmy na bok. Podlewamy wodą , dodajemy musztardę, sól i do smaku pieprz. Przykrywamy i na małym ogniu podduszamy kotlety ok. 10 min, po czym je przewracamy na drugą stronę i następne 10 min podduszamy pod przykryciem. W  razie potrzeby podlewamy wodą. gdy sos ma żądaną gęstość wyłączamy nasze danie i gotowe. można jeść z chlebem, gotowanymi ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem. Jak kto lubi. Całość mozna posypać natką zielonej pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx