Pałki miodowo- pomidorowe

Fajna przekąska lub samodzielne danie imprezowe- Polecam!

  • Składniki:
  • 8 pałek kurzych
  • ok. pół szkl. ketchupu pikantnego lub łagodnego ( jak kto woli)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pałki umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym , przyprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i odstawić na bok. Z ketchupu, miodu, oleju, sosu sojowego zrobić marynatę. Dobrze ją rozmieszać a potem natrzeć nią pałki z każdej strony. Przełożyć do miski, ewentualnie jeszcze podlać pozostałą marynatą , przykryć i odstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Na blachę piekarnikową nałożyć papier do pieczenia , położyć na nim zamarynowane pałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 1 godz. W trakcie pieczenia możemy odwrócić pałki by równomiernie się przyrumieniły. Wyłączyć  gdy są miękkie    ( sprawdzić widelcem czy mięso odchodzi od kości). Smakują z pieczywem. Polecam!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx