Gruszki najlepiej nadają się dojrzałe ale jeszcze twarde. Smakują znakomicie w tej zalewie cukrowo-waniliowej. Jeżeli ktoś lubi cynamon to może szczyptę z goździkiem dodać też do niej dla podkręcenia smaku i koloru. Polecam na deser ,sok na kompot a słodziutkie gruszki z ciastem, lodami czy też same podane na talerzyku do herbaty przypomną nam smak i zapach lata. Polecam!
- Składniki:
- ok 2 wiaderka gruszek zielonych twardych ( ja miałam klapsy)
- zalewa:
- 6 l wody
- 1 kg cukru
- 1 cukier waniliowy( najlepiej domowej roboty-zobacz przepis w blogu)
- szczypta kwasku cytrynowego na każdy słoik
- sok z 1 cytryny
- po kilka świeżych malin do każdego słoja ( dla podkręcenia smaku i koloru)
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i podzielić wzdłuż na 2 lub 4 części w zależności od wielkości gruszek. Cząstki gruszek skropić sokiem z cytryny.
Zagotować zalewę na początku mieszając do rozpuszczenia się cukru.
Do wyprażonych słoików wkładać gruszki do 3/4 ich wysokości. Dodatkowo dałam po kilka świeżych umytych malin do każdego słoja. Zalać gorącą zalewą, pamiętając żeby do każdego słoika dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Szczelnie zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok 30 min. Potem przekręcić wyjęte słoiki do góry nogami i wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego