Malinowe gruszki w słodkiej zalewie

Gruszki najlepiej nadają się dojrzałe ale jeszcze twarde. Smakują znakomicie w tej zalewie cukrowo-waniliowej. Jeżeli ktoś lubi cynamon to może szczyptę z goździkiem dodać też do niej dla podkręcenia smaku i koloru. Polecam na deser ,sok na kompot a słodziutkie gruszki z ciastem, lodami czy też same podane na talerzyku do herbaty przypomną nam smak i zapach lata. Polecam!

  • Składniki:
  • ok 2 wiaderka gruszek zielonych twardych ( ja miałam klapsy)
  • zalewa:
  • 6 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy( najlepiej domowej roboty-zobacz przepis w blogu)
  • szczypta kwasku cytrynowego na każdy słoik
  • sok z 1 cytryny
  • po kilka świeżych malin do każdego słoja ( dla podkręcenia smaku i koloru)

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i podzielić wzdłuż na 2 lub 4 części w zależności od wielkości gruszek. Cząstki gruszek skropić sokiem z cytryny.
Zagotować zalewę na początku mieszając do rozpuszczenia się cukru.
Do wyprażonych słoików wkładać gruszki do 3/4 ich wysokości. Dodatkowo dałam po kilka świeżych umytych malin do każdego słoja.  Zalać gorącą zalewą, pamiętając żeby do każdego słoika dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Szczelnie zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok 30 min. Potem przekręcić wyjęte słoiki do góry nogami i wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx