Placki cukiniowo-ziemniaczano- marchewkowe

Placki łatwe do zrobienia i smaczne. Jedni je lubią same , drudzy z cukrem a jeszcze inni z kleksem powideł śliwkowych. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 większe ziemniaki
  • 2 marchwie
  • 4-5 łyżek kopiastych mąki pszennej
  • 2 jaja
  • sól i pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta chili
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć środek z nasionkami i podzielić na mniejsze części. Marchewki obrać. Ziemniaki obrać i też podzielić na mniejsze części. Wszystko przetrzeć na tarce o grubych oczkach( ja to robię robotem) ,a jeżeli trzesz na tarce to przecieraj nie warzywa w jednym kawałku, bo tak jest wygodniej i bezpieczniej dla palców. Po przetarciu warzywa zasypuję solą i wkładam na duże sito by obciekły z nich soki.  Do wyciśniętych warzyw dodaję do smaku pieprz i jeszcze ewentualnie sól. Ja lubię bardziej ostro to dodaję jeszcze szczyptę chili. Potem wlewam rozbełtane jaja, wsypuję mąkę, drobno pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Wkładam 2 łyżki masy na 1 placek i smażę obustronnie na złoty kolor. Odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dalej smażę następne porcje placuszków aż do wyczerpania masy warzywnej. Nakładam na talerze i każdy je tak jak lubi, same lub z dodatkami.  Smacznego

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx