Placki łatwe do zrobienia i smaczne. Jedni je lubią same , drudzy z cukrem a jeszcze inni z kleksem powideł śliwkowych. Polecam!
- Składniki:
- 1 cukinia
- 3 większe ziemniaki
- 2 marchwie
- 4-5 łyżek kopiastych mąki pszennej
- 2 jaja
- sól i pieprz
- natka zielonej pietruszki
- szczypta chili
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć środek z nasionkami i podzielić na mniejsze części. Marchewki obrać. Ziemniaki obrać i też podzielić na mniejsze części. Wszystko przetrzeć na tarce o grubych oczkach( ja to robię robotem) ,a jeżeli trzesz na tarce to przecieraj nie warzywa w jednym kawałku, bo tak jest wygodniej i bezpieczniej dla palców. Po przetarciu warzywa zasypuję solą i wkładam na duże sito by obciekły z nich soki. Do wyciśniętych warzyw dodaję do smaku pieprz i jeszcze ewentualnie sól. Ja lubię bardziej ostro to dodaję jeszcze szczyptę chili. Potem wlewam rozbełtane jaja, wsypuję mąkę, drobno pokrojoną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Wkładam 2 łyżki masy na 1 placek i smażę obustronnie na złoty kolor. Odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dalej smażę następne porcje placuszków aż do wyczerpania masy warzywnej. Nakładam na talerze i każdy je tak jak lubi, same lub z dodatkami. Smacznego