Karkówka naszpikowana czosnkiem z papryką czerwoną z rekawa

Karkówka ta pieczona została w rękawie. Pachnąca, kruchutka i soczysta. Polecam na rodzinny obiad lub obiado- kolację.

  • Składniki:
  • 1 kawałek w całości karkówki( mój miał ok 1,5 kg)
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy: u mnie kebab-gyros
  • 8 ząbków czosnku
  • olej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ponacinać w niej rowki, w które włożyć po 1 obranym ząbku czosnku( jeżeli jest duży to podzielić go na mniejsze kawałki). mięso osolić, posypać świeżo mielonym pieprzem i natrzeć z każdej strony przyprawą kebab- gyros( możesz użyć dowolnej).  Odłożyć na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki w celu przegryzienia składników.
Następnie skrapiamy mięso olejem, przekładamy do rękawa razem z pasemkami pociętej papryki i liściem laurowym. zamykamy szczelnie rękaw, przekładamy całość na brytfankę i w temp. 190 stopni C pieczemy 1 godzinę, następnie przekrawamy rękaw wzdłuż i mięso dopiekamy jeszcze pół godziny. Przyjmujemy, że 1 kg mięsa to 1 godz. pieczenia, 2 kg- 2 godz itd. Po upieczeniu wyjmujemy mięso z rękawa i przekładamy je na półmisek udekorowany np. zieloną sałatą z boku możemy ułożyć podpieczone pasemka papryki czerwonej, a z płynu powstałego podczas pieczenia robimy sos. Później mięso dzielimy na porcje i podajemy np. z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx