Jest bardzo smaczna i nie dość że zdrowa to pożywna. Ja wyjadam ją bezpośrednio z miseczki . Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg surowej dyni
- 1 puszka ciecierzycy ( 400g)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów ( 400g)
- 1 duży batat
- po 1 łyżeczce: kolendry mielonej i kminu rzymskiego
- szczypta przyprawy kebab-gyros
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- pomidorki koktajlowe do przystrojenia i natka pietruszki
Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek oraz miąższu. Batata, cebulę i czosnek też obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja to robię za pomocą robota). Na głębokiej patelni rozgrzać olej i warzywa na nim przesmażyć. Dodać puszkę pomidorów wraz z zawartością, dodać przecedzoną z zalewy ciecierzycę. Wlać troszeczkę wody i wszystko dusić do miękkości ok 15 min. Na końcu dodać sól, pieprz i przyprawy. Gotowe, można polać ketchupem lub jeść z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Uwaga!
Jeżeli chcesz to z tego przepisu możesz zrobić też dyniowy gulasz. Tylko nie trzesz warzyw na tarce ale kroisz w kostkę. Dodajesz kiełbasę lub boczek uprzednio przesmażone. Gulasz musisz dusić troszeczkę dłużej ok. pół godziny. Zależy to od wielkości kawałków na jakie pokroisz warzywa.