Pasta dyniowa na kanapki i nie tylko

Jest bardzo smaczna i nie dość że zdrowa to pożywna. Ja wyjadam ją bezpośrednio z miseczki . Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg surowej dyni
  • 1 puszka ciecierzycy ( 400g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów ( 400g)
  • 1 duży batat
  • po 1 łyżeczce: kolendry mielonej i kminu rzymskiego
  • szczypta przyprawy kebab-gyros
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • pomidorki koktajlowe do przystrojenia i natka pietruszki

Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki, oczyścić  z pestek oraz miąższu. Batata, cebulę i czosnek  też obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ja to robię za pomocą robota).  Na głębokiej patelni rozgrzać olej i warzywa na nim przesmażyć. Dodać puszkę pomidorów wraz z zawartością, dodać przecedzoną z zalewy ciecierzycę. Wlać troszeczkę wody i wszystko dusić do miękkości ok 15 min. Na końcu dodać sól, pieprz i przyprawy. Gotowe, można polać ketchupem lub jeść z pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Uwaga!
Jeżeli chcesz to z tego przepisu możesz zrobić też dyniowy gulasz. Tylko nie trzesz warzyw na tarce ale kroisz w kostkę. Dodajesz kiełbasę lub boczek uprzednio przesmażone. Gulasz musisz dusić troszeczkę dłużej ok. pół godziny. Zależy to od wielkości kawałków na jakie pokroisz warzywa.

pasta dyniowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx