A konkretnie to są klopsy mięsno-dyniowe w sosie grzybowym z maślaków. Pomysł powstał na to danie spontanicznie, a mianowicie w lodówce zalegało mi trochę dyni surowej, córka na spacerze z psem znalazła 2 garście maślaków a ja kupiłam mięso mielone. I tak powstał ten oto obiad. Smaczny, jesienny. Polecam!
- Składniki:
- mięso mielone 500g ( ja miałam z łopatki)
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- dowolna przyprawa, u mnie: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie( wg uznania)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 garście maślaków( mogą być inne grzyby)
- ok.20 dag dyni bez miąższu, skóry i nasion
- olej do smażenia
- natka pietruszki do posypania
- mąka do obtoczenia klopsów
- liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 kubek mleka lub mała śmietanka
- 1 łyżka mąki do kubka
Wykonanie:
Do mielonego mięsa dodaję rozbełtane jajo, bułkę tartą, sól , pieprz, przyprawy, posiekane ząbki czosnku.
Na oleju szklę drobno pokrojoną cebulę i przetartą na tarce o grubych oczkach dynię. Chwilę przesmażam i studzę. Łączę z mięsem mielonym ,wszystko mieszam i formuję klopsy, które następnie obtaczam w mące. Odkładam na bok.
I teraz uwaga! Ja gotując obojętnie jaką zupę warzywną do gotującego wywaru dodaję liść laurowy, ziele angielskie i wkładam moje klopsy mięsno -dyniowe. One ładnie mi się obgotują w tej zupie, ,wyciągam je na bok. Jeżeli nie gotujesz zupy to włóż te klopsy do gotującej się osolonej wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Pogotuj ok 30 minut, wyciągnij te klopsy i z wywaru masz bulion jako podstawę do sosów i zup.
Klopsy mamy gotowe, teraz zabieramy się do grzybów. Maślaki muszą mieć ściągniętą skórkę z kapelusza i oczyszczoną nóżkę. Małe zostawiamy całe, a duże kroimy na mniejsze części. Wkładamy je do osolonej wody z 1 /2 cebuli i gotujemy ok 20 min. Odcedzamy, przelewamy wrzątkiem na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy 1/2 cebuli i ugotowane wcześniej grzyby. W kubku rozmieszać musimy mleko z 1 łyżką maki i dodać troszeczkę bulionu lub zawartości z gotowanej zupy. Wymieszać , podgotować ,dodać klopsy. Na koniec posypać obficie natką pietruszki drobno pokrojoną. Smacznego !