Za drzwiami goście, dzisiaj piątek -co im podać? Proponuję szybki obiad z łososiem z piekarnika w roli głównej. Polecam!
- Składniki:
- 1 płat fileta z łososia atlantyckiego (ok, 600g)
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- przyprawy po szczypcie:
- tymianku
- zielonego koperku
- czosnku granulowanego
- dodatkowo:
- ugotowane ziemniaki
- ugotowana fasolka szparagowa
- kleks ketchupu
- ugotowana marchewka
- troszeczkę oleju do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Wykonanie:
Obrane ziemniaki , marchew ugotować w osolonej wodzie. Osobno gotować fasolkę szparagową pozbawioną końcówek w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości.
W czasie gotowania warzyw zrobić rybę. Pokroić fileta w poprzek na części, umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, dodać świeżo mielony pieprz. Pokroić sokiem z cytryny i przyprószyć przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i wstawić rybę na 15-20 min w naczyniu uprzednio wysmarowanym cienką warstwą oleju.
Ziemniaki i fasolkę odcedzić z wody, ułożyć porcjami na talerzach dodając po porcji upieczonego łososia. Dodać pokrojoną ugotowaną marchewkę i na rybę położyć kleks ketchupu. Całość można posypać zielonym koperkiem. Gotowe, smacznego!