Ryba w soku cytrynowym i przyprawach

Za drzwiami goście, dzisiaj piątek -co im podać? Proponuję szybki obiad z łososiem z piekarnika w roli głównej. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 płat fileta z łososia atlantyckiego (ok, 600g)
  • 1 cytryna
  • sól  i pieprz
  • przyprawy po szczypcie:
  • tymianku
  • zielonego koperku
  • czosnku granulowanego
  • dodatkowo:
  • ugotowane ziemniaki
  • ugotowana fasolka szparagowa
  • kleks ketchupu
  • ugotowana marchewka
  • troszeczkę oleju do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Wykonanie:
Obrane ziemniaki , marchew ugotować w osolonej wodzie. Osobno gotować fasolkę szparagową pozbawioną końcówek w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości.
W czasie gotowania warzyw zrobić rybę. Pokroić fileta w poprzek na części, umyć ,osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, dodać świeżo mielony pieprz. Pokroić sokiem z cytryny i przyprószyć przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i wstawić rybę na 15-20 min w naczyniu uprzednio wysmarowanym cienką warstwą oleju.
Ziemniaki i fasolkę odcedzić z wody, ułożyć porcjami na talerzach dodając po porcji upieczonego łososia. Dodać pokrojoną ugotowaną  marchewkę i na rybę położyć kleks ketchupu. Całość można posypać zielonym koperkiem.  Gotowe, smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx