Ryba z soczewicą i szpinakiem siostry Faustyny

W lodówce masz rybę, szpinak i zieloną soczewicę? Zrób z tego pyszne danie obiadowe lub kolacyjne. Przepis podyktowany przez siostrę Faustynę. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 filety rybne
  • 10 dag szpinaku mrożonego
  • 2 marchwie
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • siekany 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl. soczewicy zielonej
  • 1 pomidor
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki 30%
  • olej do smażenia
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Soczewicę na sicie przelać wodą. Warzywa smażyć na oleju 10 minut .Po czym dodać soczewicę, wszystko podlać bulionem. Pod przykryciem dusić do miękkości soczewicy- ok. 1/2 godz. Szpinak podzielić na porcje, pomidor umyć i razem ze szpinakiem dodać do całości. Dusić ok 5 min, doprawić .
Rybę podzielić na mniejsze kawałki , skropić sokiem z cytryny, posolić i dodać pieprz. Przesmażyć osobno na oleju do zarumienienia. Podawać z warzywami. Smacznego!
PORADA:Soczewica krócej się smaży  lub gotuje, jeżeli do niej dodamy sól na końcu !

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx